Anul școlar 2018-2019 s-a sfârșit, însă noi, Consiliul Județean al Elevilor Timiș, considerăm că aceasta este perioada cea mai prielnică pentru a ne gândi care sunt prioritățile noastre pentru următorul an școlar. Cum putem construi o mișcare de reprezentare puternică, cu intervenții de impact în sectorul educațional, și prin ce mijloace ne dorim să ajungem la elevi?

Rezoluția noastră arată în felul următor:

Prioritatea numărul 1 a structurii de reprezentare a elevilor la nivel județean pentru anul școlar 2019-2020 va fi garantarea accesului la educație pentru toți copiii din județul Timiș, scop pe care îl vom onora prin următoarele acțiuni specifice:

  • Vom realiza demersuri în vederea creșterii sumelor acordate de către primăriile din județul Timiș pentru toate tipurile de burse acordate școlarilor. Va urma o analiză comprehensivă privind cuantumurile burselor din județul Timiș și intervenții punctuale pentru ca autoritățile publice locale să investească în educație.
  • Analiza finanțării complementare pentru educație la nivelul județului Timiș: câți bani acordă, de fapt, primăriile din județul nostru pentru educație, în raport cu alte sectoare din viața publică? Fiți cu ochii pe noi, căci raportul este în curs de elaborare. Cu ajutorul acestui instrument, vom argumenta primăriilor nevoia ca finanțarea complementară să conducă la #ȘcolimaiBune, #PeBune.
  • Pază și protecție în fiecare școală din județul Timiș. Garantată de autoritățile publice locale, nu plătită din buzunarul părinților.

Obiectivul European de Tineret cu numărul 3 prevede crearea unui cadru de dezvoltare al societăților incluzive. Vrem să fim o structură incluzivă, fapt pentru care vom insista ca în fiecare școală să existe un consiliu școlar al elevilor capacitat, iar pozițiile asumate de către Consiliul Județean al Elevilor Timiș să fie bazate pe consultarea tuturor elevilor, implicit a celor ce provin din grupuri vulnerabile sau minorități.

Vom insista ca școlile din Timiș să adopte măsuri zero waste, astfel încât comunitățile școlare să fie, într-adevăr, sustenabile și să reprezinte un mediu în care elevii vor putea învăța ce înseamnă reciclarea selectivă, cum pot fi încurajate comportamentele eco-friendly încă de la cele mai fragede vârste.

Vom promova platforma Fă o sesizare! pentru ca tu, elevule, să ne poți da de veste de fiecare dată când ai o problemă, iar noi vom interveni punctual pentru a o rezolva în cel mai scurt timp posibil. Mai mult decât atât, vom căuta să fim prezenți în toate contextele vieții elevilor, să le apărăm drepturile și să milităm pentru respectarea legilor și a libertăților cetățenești.

Vom forma elevii reprezentanți, prin proiectul Fabrica de elevi reprezentanți, în spiritul cunoașterii mijloacelor legislative de apărare a drepturilor, dar și în vederea creării unui context de colaborare între CJE și CȘE.

La fel ca până acum, vom consolida un parteneriat durabil cu comunitatea academică din județul nostru, astfel încât elevii să fie motivați să își continue studiile.

Vom încuraja dezbaterea, la toate nivelurile sale, și gândirea critică în contextul reprezentării echitabile a elevilor. Vom milita pentru ca vocea elevilor să fie auzită și în cele mai importante contexte de decizie. Alături de partenerii noștri din Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT Timișoara), vom realiza demersurile necesare pentru înființarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al Consiliului Județean Timiș. Îți vom aduce ție, elevule, oportunități de dezvoltare personală și profesională, prin intermediul Comunității Elevilor Activi din județul Timiș, dar și printr-un festival dedicat în totalitate elevilor, despre care veți afla mai multe în această toamnă.

Acestea fiind spuse, suntem puși pe treabă și dornici să îți aflăm părerea. Contribuie la dezvoltarea strategiei noastre și spune-ne părerea ta, fie printr-un mesaj pe pagina noastră de Facebook, Consiliul Județean al Elevilor Timiș, fie printr-un e-mail la adresa cjetimis@gmail.com